FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

La FEMP propugna iniciatives econòmiques des de les ciutats per crear ocupació,


Les ciutats han de ser útils per crear ocupació i cobrir els necessitats dels seus habitants, no només a les del mercat, i apostar pel desenvolupament humà sostenible, en coincidència amb l'enfocament de les Nacions Unides basat en la productivitat, l'equitat la sostenibilitat . D'aquesta manera s'ha pronunciat la secretària general de la FEMP, Isaura Leal, en l'obertura del Seminari sobre polítiques actives d'ocupació que té lloc a Madrid, organitzat per l'OIT.




La clau, segons el parer de la representant de la FEMP, és que el desenvolupament econòmic sigui efectuat "per i amb les persones, no només per a elles", i per això va defensar la necessitat de posar en pràctica, "des del públic", polítiques actives d'ocupació com a resposta a la crisi ". En aquest sentit, ha afirmat que tots els nivells de Govern, en especial els governs locals, tenen la mateixa responsabilitat i el mateix dret i obligació a participar en la presa de decisions.
 
El Seminari "El paper de les polítiques actives d'ocupació com a resposta a la crisi. Experiències comparades ", organitzat per l'Organització Internacional del Treball (OIT), la FEMP i el Ministeri de Treball i Immigració, reuneix a experts i representants de les diferents administracions amb la finalitat de buscar fórmules que assegurin una sortida de la crisi econòmica acompanyada del creixement de l'ocupació.
 
L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín i Martínez, i l'Alcalde de Puente Genil i President de la Comissió de Desenvolupament Econòmic de la FEMP, Manuel Baena, van participar a la Taula de debat sobre polítiques actives d'ocupació en matèria de joves .
 
Segons l'OIT, les polítiques actives del mercat laboral haurien de jugar un paper complementari en respondre a la crisi i, en conseqüència, cal fer més esforços de concertació per prevenir l'atur de llarga durada i ajudar les persones a trobar feina.
 
En aquest escenari, els governs locals "són més necessaris que mai", segons el parer de la FEMP, perquè vertebren tot el territori i garanteixen la cohesió social i perquè coneixen millor que ningú els problemes de la gent i poden arribar abans a aportar les solucions . La secretària general de la Federació va apuntar que els ajuntaments poden gestionar Agències de Desenvolupament Local, amb les de potenciar el desenvolupament industrial i empresarial, dissenyar parcs empresarials sostenibles o planificar la logística i les comunicacions de les àrees empresarials per aprofitar les sinergies positives.
 
Els ajuntaments, segons va explicar, també poden dissenyar itineraris formatius adaptats a les necessitats de les empreses establertes en els municipis, a través d'Agències Locals de Formació i Ocupació, així donar suport als emprenedors perquè cap idea innovadora i cap talent quedin desaprofitats. De la mateixa manera que estan capacitats per intervenir amb les entitats financeres per fer viables els crèdits a les Pimes i autònoms.
 
Isaura Leal, va destacar que els governs locals poden crear instruments eficaços d'inserció laboral en igualtat d'oportunitat, potenciar la capacitat creativa dels ciutadans i aplicar polítiques d'eficiència energètica, citant com a exemple de polítiques d'innovació susceptibles de ser impulsades des de l'àmbit municipal. "Per això-va assenyalar-des de la FEMP saludem que l'Estratègia Estatal per a la Innovació del Govern inclogui com un dels seus eixos principals la cooperació del territori".
 
Polítiques actives d'ocupació
 
En l'arrencada del Seminari, també han participat, entre altres, la secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, el president del consell Econòmic i Social d'Espanya, Marcos Peña, el Viceconseller d'Ocupació, Dona i Immigració de la Comunitat de Madrid, José Ignacio Fernández, i el Director Executiu del Sector d'Ocupació de l'OIT, José Manuel Salazar.
 
Maravillas Rojo va destacar l'acció "glocal"-actuar en el global, pensar en el local-com un dels requeriments per a dissenyar polítiques actives d'ocupació i va fer especial èmfasi en la formació i en els incentius a la contractació i la intermediació. Sobre això, ha apuntat que cal adequar els itineraris formatius a les necessitats reals de les empreses i estendre l'ús de les noves tecnologies, posicionant en les millors condicions als portals d'ocupació.
 
La secretària general va apostar igualment per facilitar les transicions d'ocupació dins de les mateixes empreses i d'aquestes amb altres, a més d'aprofundir en el descobriment de nous jaciments d'ocupació, sorgits dels nous canvis econòmics i socials. En aquest punt, va posar com a exemple la recerca de les oportunitats que puguin sorgir de la "complementarietat entre aficions i professions".
 
La representant del Ministeri de Treball i Immigració va destacar l'esforç del Govern en aquestes matèries, assenyalant que en els pressupostos generals de l'Estat 2011, la partida per a creació d'ocupació creix per primera vegada i suposa un total de 7. 359 milions d'euros, el que representa aproximadament el 0,7% del PIB. Una quantitat que es reparteix en 2.230 milions per a programes d'ocupació, 2.678 per a formació i 2.450 per a incentius a la contractació (bonificacions).


L'alcaldessa de l'Hospitalet, Nuria Marín i Martínez, per la seva banda, va declarar que "ara és el moment de sumar esforços i idees entre totes les administracions i aconseguir ser més eficaços i eficients pel bé dels ciutadans i ciutadanes". " Des dels ajuntaments estem disposats a implicar-nos ia treballar per promoure l'ocupació amb polítiques actives en els nostres municipis ", va afegir.
 

20/10/2010

> Anar a la videoteca