FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

La FEMP eleva una queixa al Tribunal de la Competència per l'actuació de les elèctriques en la contractació del subministrament als municipis


La FEMP elevarà una queixa al Tribunal de Defensa de la Competència ia la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) per les pràctiques de les companyies elèctriques en els processos de contractació de subministrament elèctric amb els municipis, després de l'entrada en vigor de la nova regulació d'aquest sector. Aquest és un dels acords adoptats avui per la Comissió Executiva de la Federació, a instàncies de la Comissió d'Hisendes i Finançament Local, després de tenir coneixement de la situació a la qual s'estan enfrontant alguns ajuntaments, sobretot els més petits.



Les administracions públiques en general i els ajuntaments, en particular, tenen greus problemes, segons la FEMP, a causa de la impossibilitat de molts ajuntaments, de contractar subministrament elèctric a les noves condicions, davant la falta d'ofertes de les comercialitzadores i, en alguns casos , per les imperatives condicions que aquestes exigeixen per concórrer a les licitacions.
 
Els ajuntaments estan obligats a anar al mercat lliure, per tenir una potència contractada superior als 10 quilowatts, ia fer-ho mitjançant la convocatòria de concursos públics. A finals de desembre passat, el Govern va prorrogar el termini fins al 31 de desembre de 2011 per que els consistoris puguin renovar els seus contractes, però els problemes persisteixen, com li ha passat a l'Ajuntament de Frares (Jaén) que s'ha vist en l'obligació de declarar desert el procediment per manca de licitadors, després d'efectuar l'oportuna convocatòria.
 
CNAL
Un altre dels acords adoptats per l'Executiva és demanar al Govern que en la pròxima reunió de la Comissió Nacional d'Administració Local (CNAL) es fixi el percentatge de dèficit per sota del qual els ajuntaments no tenen l'obligació de presentar un pla econòmic financer.
 
Esmenes al Projecte de Llei d'economia sostenible
 
La Comissió Executiva de la FEMP ha estat informada del contingut de les propostes d'esmenes presentades als grups parlamentaris del Senat en relació amb el Projecte de Llei d'economia sostenible.
 
Entre elles cal destacar una proposta de millora tècnica per definir amb més claredat la retribució dels serveis públics: els conceptes de taxa, de preu públic o qualsevol altre.
 
Una altra de les modificacions plantejades és la petició que se suprimeixi el text de l'article 36 que estableix la retenció dels lliuraments a compte d'una entitat local quan aquesta no hagi remès els seus pressupostos a l'Administració General de l'Estat. La FEMP demana que aquesta qüestió sigui discutida en si de la negociació de la reforma del finançament local o que, almenys, aquesta decisió s'adopti previ informe de la Comissió Nacional d'Administració Local (CNAL), després d'estudiar cada cas.
 
La FEMP no discuteix l'obligació de les entitats locals de remetre la liquidació dels seus pressupostos a l'Administració General de l'Estat, però adverteix que no sembla adequat que existint un òrgan d'interlocució com és la CNAL, el mecanisme automàtic de retenció operi sense previ informe d'aquesta.
 
Convenis amb Arquitectes i aparelladors
 
El president de la FEMP, Pedro Castro, ha informat també de la decisió presa pel seu Executiva de denunciar, de mutu acord amb els interessats, els convenis bilaterals signats per la FEMP i els Consells superiors dels Col.legis d'Arquitectes i d'Aparelladors i Arquitectes tècnics, que van motivar l'obertura d'un expedient sancionador per part de la Comissió Nacional de Defensa de la Competència.
 
Accesibidad Universal
 
La FEMP ha elaborat una proposta de Pla Municipal d'Accessibilitat Universal per que els ajuntaments disposin d'un model amb el qual emprendre la transformació de la ciutat, basat en el concepte de Disseny Universal, amb entorns, itineraris i serveis plenament accessibles a totes les persones , especialment aquelles amb algun tipus de discapacitat.
 
Les actuacions s'orienten a l'eliminació de barreres en els espais d'ús habitual, com carrers, places o parcs; edificis públics-equipaments culturals, centres administratius, sanitaris, docents-, elements de la cadena de transport-vehicles i material mòbil, parades , estacions-, sistemes de comunicació públics-especialment aquells que tinguin a veure amb els recursos tècnics d'atenció al ciutadà i la web municipal-i, en general, la resta de serveis públics.
 
Pressupostos participatius
 
Un altre dels documents aprovats per l'Executiva de la FEMP ha estat una Guia perquè els equips de govern dels ajuntaments facilitin la participació activa i directa dels ciutadans en el procés d'elaboració dels seus pressupostos. Es tracta d'un instrument per aprofundir en la democràcia participativa i facilitar la posada en marxa d'aquest procés en aquells municipis que encara no hagin iniciat aquesta via de participació ciutadana.
 
Convenis
 
La FEMP signarà un conveni marc de col laboració amb Creu Roja Espanyola per a treballar conjuntament per afavorir la inclusió social, prevenir situacions de risc i promoure la convivència ciutadana en entorn local. Aquesta col.laboració s'efectuarà a través dels serveis de base municipals i les assemblees locals de Creu Roja.
 
L'Executiva també ha donat el vistiplau al contingut d'un altre conveni, amb l'Associació REDTEL, per al desplegament de les infraestructures de xarxes de telefonia mòbil i, en concret, per donar continuïtat el 2011 al funcionament i manteniment del Sistema d'Assessorament Tècnic i Informació (SATI), que depèn de la FEMP.