FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

La Batlessa de Palma, Aina Calvo, aposta pel lideratge del CMRE com a representant de les ciutats i regions europees


La Batlessa de Palma de Mallorca, Aina Calvo, ha mostrat la seva aposta per donar al Consell de Municipis i Regions d'Europa (CMRE) un nou lideratge en les institucions europees com a representant dels Governs Locals i Regionals, durant la seva intervenció avui a Ginebra amb motiu del 60 aniversari d'aquesta organització. Calvo, que ocupa la copresidència del CMRE, va proposar també fer de la política de cohesió un objectiu permanent de la UE i va recordar la celebració a la seva ciutat d'una propera trobada del Consell, en què participaran responsables locals de tot Europa.




El 28 de gener de 1951, un grup de 60 alcaldes de França, Suïssa, Benelux i Itàlia, guiats per l'esperit que "Tot divideix els Estats i tot uneix als municipis", donaven el primer pas per crear una xarxa de municipis units sota l'objectiu comú d'evitar qualsevol nou conflicte i de promoure l'ideal d'una Europa basada en l'autonomia local. Aquella trobada es va celebrar a l'Ajuntament de Ginebra i va suposar el naixement del Consell de Municipis d'Europa, CME, que amb els anys incorporaria també a les regions europees i passaria a dir CMRE.

Seixanta anys més tard, avui, 28 de gener de 2011, i en la mateixa ciutat suïssa, un nombre més ampli de responsables locals, representants d'un CMRE ampliat a tot el continent (53 associacions nacionals de poders locals, entre elles la FEMP, de 39 països) han realitzat les seves aportacions de futur al moviment local i regional europeu en el marc de la Trobada "L'Europa que volem, l'Europa que necessitem".

Aina Calvo, recentment escollida Copresidenta d'aquesta organització i Vocal de l'Executiva de la FEMP, ha recordat el rellevant paper que el CMRE va jugar en el naixement de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que, des de la seva constitució, el 1981, es va erigir com a Secció Espanyola del CMRE, aconseguint per al municipalisme espanyol una incorporació a Europa anterior fins i tot a la del propi Estat espanyol. L'alcaldessa va reconèixer el treball del CMRE en la defensa i implantació de l'autonomia local a Europa i va subratllar el seu paper en l'àmbit dels agermanaments i en la implantació de la Carta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes en la Vida Local, aspecte aquest en el qual va tenir un emotiu record per Vicenta Bosch, morta Alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, que va impulsar l'elaboració d'aquesta Carta en el si del CMRE.

Aína Calvo va intervenir en una taula rodona en la qual es va abordar el futur de la construcció europea, i va manifestar la seva proposta d'assentar el futur del CMRE sobre quatre pilars bàsics: un nou lideratge per a l'organització entre les institucions europees com a representants dels Governs Locals i Regionals, fer de la política de cohesió un objectiu permanent de la Unió Europea, i no limitar-exclusivament a l'estratègia 2020; afavorir un creixement i un futro sostenible i, finalment, convertir del CMRE en centre de coneixement i intercanvi local i regional: "es tracta de convertir en punt de referència de coneixement local per a tots els nostres associats en l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques, per a això el treball en xarxa i l'ús de noves tecnologies és crucial".

A la mesa en què va intervenir Aína Calvo, titulada "Constructors d'Europa durant 60 anys ... i mirant cap endavant", van participar també la presidenta del Comitè de les Regions, Mercedes Bresso i l'ex vicepresident del CMRE i diputat del Parlament Europeu, Jan Olbrycht. El president del CMRE i Alcalde de Stuttgart, Wolfgang Schuster ha clausurat la trobada aquesta mateixa tarda.