FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Conveni per millorar la gestió educativa en l'àmbit local


El Ministeri d'Educació i la FEMP han signat un conveni marc de col.laboració amb el que pretenen potenciar i millorar la gestió educativa de les Administracions Locals. En l'acte de la signatura, el president de la FEMP, Pedro Castro, ha proposat al Ministeri posar en marxa projectes pilot per reconvertir parcs tecnològics en centres de recerca avançats.


El conveni, rubricat pel ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, i el president de la FEMP, Pedro Castro, persegueix la plena integració de l'acció educativa en la vida local, des del reconeixement de la tasca que realitzen els ajuntaments en aquesta matèria. Al mateix temps, incideix en accions de formació i en la publicació de manuals de consulta i estudis, destinats a facilitar la tasca de polítics i tècnics municipals.
 
La FEMP i el Ministeri tenen previst dur a terme investigacions i estudis sobre polítiques educatives que permetin elaborar indicadors i recomanacions perquè siguin utilitzats pels responsables municipals a l'hora de promoure iniciatives en l'àmbit local. També s'incentivarà la formació i l'intercanvi d'experiències que contribueixin i facilitin la presa de decisions, mitjançant l'organització de jornades, trobades, seminaris o cursos de formació.
 
En concret, i pel que fa a l'any en curs, està prevista la realització d'una Guia de funcionament de les Escoles Municipals de Música i la distribució d'un Manual de construcció i equipament d'Escoles Infantils, així com l'actualització de la Guia del Regidor d'Educació, per la seva reedició a 2011.
 
També durant 2010 hi haurà diverses Jornades, organitzades tant per la FEMP, com pel Ministeri, sobre Educació de Persones Adultes, Escola Infantil i Municipi, Escola de Pares i sobre Convivència Escolar.
 
El President de la FEMP, Pedro Castro, ha valorat la signatura del conveni tant pel seu contingut com pel que té de reconeixement al paper que desenvolupen els ajuntaments en matèria educativa, en molts casos més enllà fins i tot de les exigències legals.

El President de la FEMP va afirmar que en un país com el nostre l'educació és la millor eina per sortir de la crisi. Cercar l'excel lència en l'educació és una tasca que aporta benenficios a llarg termini per ineludible si volem que augmentar la competitivitat en el futur.
 
Pedro Castro va destacar que els ajuntaments han posat en marxa nombroses iniciatives que actualment estan plenament consolidades i gaudeixen d'una alta consideració entre els ciutadans, com les escoles infantils, les escoles municipals de música i dansa, biblioteques, programes de qualificació professional, educació de persones adultes, serveis psicopedagògics, activitats extraescolars, esport escolar i altres.
 
De la mateixa manera, va recordar que la Llei Orgànica d'Educació reconeix la necessitat de col • laboració de totes les administracions en la millora del sistema educatiu i, en concret, de les administracions educatives amb les corporacions locals en la planificació i implementació de la política educativa. "Aquest conveni servirà per aconseguir una major eficàcia dels recursos destinat a l'educació", va afirmar.

Així mateix, va demanar al Ministeri posar en marxa plans pilot de cara a la reconversió dels centres tecnològics ara existents en moltes ciutats cap a activitats de recerca i desenvolupament que aportin valor afegit

Per la seva banda, el ministre Gabilondo, va reconèixer la important tasca que duen a terme els 8.115 municipis en educació i va recordar que, de fet, una bona part de les obres que s'han dut a terme pels ajuntaments a l'empara del Pla E han estat en infraestructures relacionades amb l'educació.