FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

El Real Sitio de San Ildefonso, Capital de la Biodiversitat per les seves activitats en matèria de conservació


L'Ajuntament del Real Sitio de San Ildefonso, ha rebut el màxim guardó en la primera edició dels Premis LIFE "Capitals Europees de la Biodiversitat" com a reconeixement a la seva trajectòria, iniciatives i projectes en matèria de conservació. A més d'aquest Ajuntament, altres 15 també han rebut guardons per les seves activitats en aquest àmbit. L'acte de lliurament, organitzat per la Fundació Biodiversitat, s'ha celebrat a la seu de la FEMP.




El fet de ser un municipi de menys de 10.000 habitants, el seu model de desenvolupament basat en les identitats històriques, ambientals i culturals de la zona on s'ubica, i les seves activitats de protecció d'espècies animals salvatges i d'espècies vegetals productives, han estat alguns dels arguments que han portat a la candidatura del Real Lloc de Sant Ildefons a convertir-se en la Capital de la Biodiversitat en aquest concurs. El reconeixement permetrà, a més, que el municipi sigui convidat a participar en la "Cimera de Ciutats per la Biodiversitat" que tindrà lloc durant la 10a Conferència de les Parts del Conveni sobre la Biodiversitat Biològica (COP10), a Nagoya (Japó), el proper mes d'octubre.
 
Altres 16 premis
 
L'Ajuntament del Real Lloc de Sant Ildefons va ser doblement premiat, ja que, a més del seu reconeixement com a "Capital", va ser el primer guardonat en la categoria C (poblacions d'entre 5.001 i 30.000 habitants). De fet, en l'acte celebrat a la FEMP es van concedir 12 premis (tres per cadascuna de les quatre categories, A, B, C i D, establertes en funció de la població) i quatre mencions especials (dos per categoria de projectes) .
Els ajuntaments de Vitòria-Gasteiz, Somiedo (Astúries) i Quer (Guadalajara) van quedar en primer lloc en les altres tres categories. Per la seva banda, Barcelona i Sant Sebastià van obtenir el segon i tercer premi, respectivament, en la categoria de ciutats amb més de 30.000 habitants.
Gijón (Astúries) i Logronyo (La Rioja) van rebre Mencions especials a "Projectes en espais verds" i Còrdova (Còrdova) i Santander (Cantàbria), sengles Mencions per projectes que fomenten la "Igualtat ambiental".
També van resultar distingits els ajuntaments de Pobla de Sanabria (Zamora), Vall de Mena (Burgos), Tineo (Astúries), Drassana (Cantàbria), Alberuela de Tubo (Huesca) i Sojuela (la Rioja).
En total s'havien presentat 68 candidatures que van ser avaluades tenint en compte les mesures i projectes que els ajuntaments desenvolupen per a la correcta conservació de la biodiversitat. S'ha prestat especial atenció a: els espais verds, els instruments de planificació per a la protecció de la biodiversitat, la biodiversitat en l'agricultura, les muntanyes i les aigües continentals, el seguiment d'indicadors de biodiversitat, així com a la organització de l'Ajuntament i les seves actuacions relacionades amb la participació i sensibilització de la societat.
En l'acte de lliurament van participar el President de la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, Josep Puxeu, la directora d'aquesta Fundació, Ana Leiva, la presidenta de la Diputació de Guadalajara, María Antonia Pérez León, presidenta al seu torn de la Xarxa de Governs Locals Biodiversitat 2010, el director del reial Jardí Botànic de Madrid, Gonzalo Nieto, el Director de l'Observatori per la Sostenibilitat d'Espanya, Luis Jiménez; l'autoritat nacional del Programa LIFE, María José Tegel, i la Subdirectora General de Biodiversitat del MARM, Marta García, tots ells van lliurar diplomes als 16 municipis espanyols que van resultar guardonats.
 
El Projecte LIFE
 
El Projecte LIFE "Capitals Europees de la Biodiversitat", que es desenvolupa en cinc països europeus (Espanya, Alemanya, Eslovàquia, França i Hongria), busca estimular les iniciatives de les Autoritats Locals en temes de conservació de la biodiversitat a Europa a través de l' llançament de concursos com aquest, que al nostre país ha convocat la Fundació Biodiversitat. Per al proper any està prevista una segona convocatòria, centrada en l'ús sostenible del sòl.