FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Espanya es consolida com el país més premiat per les Nacions Unides per les seves millors pràctiques urbanes


Els ajuntaments de Barcelona i Noaín (Navarra) han obtingut el màxim guardó en la vuitena edició dels Premis Internacionals sobre Bones Pràctiques per a la millora de les condicions de vida a les ciutats, Dubai 2010, promoguts per ONU-HÀBITAT i amb els quals col el Ministeri de Foment.



Ambdues experiències van ser presentades ahir en un acte en què van intervenir representants dels dos municipis, la FEMP, la secretària d'Estat d'Habitatge, Beatriz Corredor i el director executiu d'ONU-HABITAT, Joan Clos,

És la primera vegada, des que es van instituir aquests premis el 1996, que un país aconsegueix dos màxims guardons en una mateixa convocatòria. Es tracta del Pla Municipal per al Canvi Climàtic de Noaín (Navarra) i l'Agenda 21 escolar de l'Ajuntament de Barcelona. Amb ells, Espanya acumula ja vuit Premis Internacionals, situant-se al capdavant dels països que han obtingut la màxima distinció en el concurs.
En l'acte, que va tenir lloc al Palau de Zurbano de Madrid, van intervenir també representants de la FEMP, la Xarxa de Ciutats pel Clima va rebre l'esmentat guardó en l'edició de 2008. El director d'Acció Territorial de la FEMP, José María Velásquez, va destacar el paper impulsor i de difusió de bones pràctiques en l'àmbit urbà de la Federació i els èxits de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima.
Beatriz Corredor ha afirmat que "aquests premis suposen el reconeixement a aquelles experiències espanyoles pioneres en el suport i foment d'un desenvolupament urbà sostenible i participatiu i una millora efectiva en la qualitat de vida dels ciutadans".
Com Secretariat permanent del Comitè Hàbitat espanyol, el Ministeri de Foment impulsa la participació de Bones Pràctiques espanyoles coordinant la selecció i enviament de les que compleixen els requisits establerts per les Nacions Unides.
Per la seva banda, Joan Clos, ha posat èmfasi en l'increment dels desplaçaments humans cap a les ciutats en determinades zones del món, com a conseqüència de la crisi econòmica, l'encariment de les matèries primeres, l'escassetat i les catàstrofes naturals, que han produït un augment considerable dels espais amb infrahabitatges, sense les mínimes condicions d'habitabilitat.
En aquestes circumstàncies, el treball d'ONU Hàbitat se centra en dues línies bàsiques: d'una banda en l'assessorament als governs dels territoris amb més dificultats i, d'altra, mitjançant el treball directe en els territoris amb les comunitats locals.
Agenda 21 escolar de l'Ajuntament de Barcelona
El projecte guardonat de l'Ajuntament de Barcelona, és d'una iniciativa adreçada a les escoles, que actua d'acord amb l'Agenda 21 de la ciutat de Barcelona, segons va explicar la Regidora de Medi Ambient. Inma Mayol. A través del programa, les comunitats educatives s'impliquen en diagnosticar, aportar solucions i assumir compromisos per fer una ciutat més sostenible, començant pel seu entorn immediat, l'escola. Va iniciar les seves activitats l'any 2001 i han participat més de 350 escoles de tots els nivells educatius no universitaris. En l'últim curs acadèmic participar en el programa 81.882 alumnes, 7.583 professors, 1.481 personal complementari dels centres educatius i 62.970 famílies.
Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya que s'ha estès a altres ciutats espanyoles, italianes, portugueses i llatinoamericanes.
Pla Municipal per al Canvi Climàtic de Noaín
El Pla de Noaín,, segons va exposar el regidor de Mecio Ambient, Oscar Arizcuren, incideix en la protecció mediambiental de l'entorn urbà i neix com a colofó de tot un seguit d'actuacions realitzades entorn a l'estalvi i l'eficiència energètica en el municipi. El seu principal objectiu és contribuir a frenar el canvi climàtic des de l'àmbit de les competències locals amb mesures com el Pla Energètic Municipal, el foment de les energies renovables, la sensibilització i participació ciutadana en la lluita contra el canvi climàtic, l'impuls de la mobilitat sostenible o l'augment d'embornals de CO2.
Entre els èxits aconseguits, destaquen la implantació de 15 instal.lacions municipals d'energies renovables, un estalvi anual de 300.000 euros per l'aplicació de mesures d'eficiència energètica i gestió sostenible, un major grau de conscienciació ciutadana o la plantació de més de 35.000 arbres i arbustos .