FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els portaveus polítics afirmen la representativitat de la FEMP i la unitat d'acció per defensar els interessos dels Governs Locals


Els portaveus dels grups polítics que integren la FEMP han coincidit a reivindicar el paper institucional de la Federació, com a interlocutor davant l'Estat i les comunitats autònomes, i han demanat unitat d'acció per aconseguir un nou Estatut per als Governs Locals i un nou sistema de finançament. Tots ells, a més, han reconegut la tasca que porta a terme de cara als seus associats i han suggerit millores en el seu funcionament.




En el debat han participat els representants del PSOE, Ramón Ropero, del PP, Luis Partida, d'IU, Andrés Ocaña, i de CiU, Lluís Guinó, tots ells membres de la Comissió Executiva de la FEMP.
L'articulació de les relacions amb les comunitats autònomes seria, segons el parer de l'Alcalde de Besalú, Lluís Guinó, un dels treballs que hauria de realitzar la FEMP en un futur immediat, així com atorgar major atenció als problemes dels petits municipis en el seu activitat i objectius estratègics. Sobre el primer punt, va destacar que el paper de la FEMP està molt vinculat al que representen els municipis dins de l'Estat i que el futur passa pel treball en xarxa.
El representant de CiU va fer en la seva intervenció un reconeixement públic al treball que desenvolupament la FEMP, afirmant que des de la seva posició com a integrant d'un partit nacionalista "acceptem la nostra representativitat a la Federació".
Guinó també es va referir a la possible implantació de l'ecotaxa per part dels ajuntaments, assenyalant que aquest tipus de qüestions són les que han de tenir un espai d'estudi i anàlisi dins de la FEMP, perquè puguin ser explicades al ciutadà.
El representant d'Esquerra Unida, l'Alcalde de Còrdova, Andrés Ocaña, va defensar la tesi que parlar del futur del municipalisme depèn de l'èxit que s'obtingui amb les noves lleis de Govern Local i de finançament, "la nostra credibilitat passa per tenir resultats en aquesta direcció ", va dir.
Ocaña va seguir reflexionant sobre la necessitat d'analitzar si "la nostra feina bé", partint del fet que històricament la FEMP ha tingut una excessiva dependència política, "un debat de difícil resolució, però que s'ha de tenir en compte".
Tot i que el problema amb majúscules és el del finançament per l'Alcalde cordovès, la FEMP ha d'aconseguir també que els Governs Locals siguin respectats per la resta d'institucions de l'Estat i autonòmiques, així com aconseguir una major projecció i imatge pública. "La FEMP ha de ser la proa reivindicativa dels Governs Locals", va concloure.
L'Alcalde de Villanueva de la Cañada, Luis Partida, va recordar que era necessari definir d'una vegada per totes les competències dels governs locals, amb el finançament adequat. Som conscients de la realitat en la qual estem, va dir, "no hi ha finançament de moment, però caldrà establir un pla i unes etapes", per aconseguir-ho. També va assenyalar que era necessari "ser més sensats a l'hora de prestar serveis, amb el menys cost possible".
Pel que fa a la FEMP, va comentar que queda molt per fer i que cal "creure'ns el que som", i va demanar unitat, perquè la FEMP "té sentit, com la resta de federacions territorials de municipis.
Ramón Ropero, com a alcalde de Villafranca de los Barros i portaveu del PSOE, va recordar que la FEMP té l'obligació de representar i defensar a tots els Governs Locals espanyols i de millorar determinats serveis que presta als municipis.
En la seva intervenció va recordar que una de les missions de la Federació és propiciar la col.laboració i el consens, i va destacar que la claredat i la transparència constitueixen unes de les seves principals senyes d'identitat, com ha quedat demostrat amb el Codi de Bon Govern Local, que va ser aprovat en el seu si per consens.
Rober va apuntar en un altre moment que un dels dèficits principals de l'Estat és la no aplicació de la Constitució pel que fa a la participació de les entitats locals en els ingressos tributaris de les comunitats autònomes. Sobre aquest punt, es va preguntar què passaria si el PP i el PSOE decidissin presentar un recurs d'inconstitucionalitat per aquest incompliment. "És difícil, perquè governen en la major part de les comunitats autònomes, però què passaria ..."
De la mateixa manera, va recordar que encara segueix sense resoldre una de les reivindicacions més importants de la FEMP, encara vigent, la presència dels Governs Locals en el Consell de Política Fiscal i Financera.
Sobre finançament local, va manifestar que s'oposaria al fet que en la nova llei segueixi aplicant un repartiment tan injust com el de l'actual llei d'hisendes locals. També es va mostrar favorable a que la nova Llei de Govern Local entri en vigor al mateix temps que el nou sistema de finançament.
En un pla més intern, va advocar per millorar el funcionament de les comissions i de les xarxes que integren la FEMP i va demanar que s'emprengui una reflexió interna sobre el paper i el funcionament del Consell Federal i el Consell Territorial.

07/07/2010

> Anar a la videoteca