FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

La FEMP demana adequar l'endeutament dels ajuntaments a la seva capacitat real per afrontar-


La FEMP vol que s'adeqüi el percentatge d'endeutament perquè cap entitat local sanejada i amb capacitat per atendre l'amortització de crèdits quedi exclosa de les mesures anunciades pel Govern. La Comissió Executiva de la Federació proposarà a més que, amb caràcter excepcional per a l'any 2011, l'endeutament pugui ser aplicat a despeses corrents, prioritàriament socials i d'educació.


La Comissió Executiva de la FEMP, reunida avui a Madrid, ha aprovat per unanimitat de tots els seus membres una resolució en què qualifica de "important avanç", l'anunci del Govern d'aixecar la prohibició d'endeutament, en permetre a aquelles entitats locals més sanejades seguir emprenent plans d'inversions i polítiques socials. No obstant això, insisteix que en les condicions d'aplicació del Reial Decret es tinguin en compte els casos de projectes plurianuals o cofinançats amb altres institucions públiques.
 
La FEMP argumenta aquestes peticions assenyalant que en situar inicialment el percentatge d'endeutament al voltant del 75% dels ingressos corrents, molts Ajuntaments, Diputacions, Consells i Cabildos Insulars amb una adequada situació financera no podran acollir-se a la mesura del Govern.
 
El text de la resolució inclou també la reclamació que es possibiliti excepcionalment el refinançament del deute que venci en l'exercici, sense que aquesta sigui considera dins del límit d'endeutament.
 
En la resolució, la FEMP insta el Govern a que habiliti de forma immediata la línia de crèdit ICO per que els ajuntaments puguin fer front als pagaments a proveïdors, prevista en la disposició addicional quarta de la Llei per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.
 
Compromís amb la reducció del dèficit
 
Els alcaldes i alcaldesses de la Comissió Executiva de la FEMP posen de manifest que els Governs locals espanyols han donat suport de manera unànime, amb responsabilitat i rigor, les mesures del Govern d'Espanya per a la reducció del dèficit públic, així com altres mesures d'ajust, encaminades a superar la situació de crisi econòmica.
 
Un suport que, segons exposen en la resolució, s'ha traduït enpolíticas públiques austeres i de rigor pressupostari, que no han impedit mantenir el mateix nivell de qualitat dels serveis públics bàsics, en condicions d'igualtat per a tots els ciutadans.
 
De la mateixa manera, alerten que l'actual conjuntura econòmica ha situat a un important nombre de Governs Locals davant d'una complicada situació de falta de liquiditat que dificulta el compliment dels seus compromisos de pagament a proveïdors, per això, consideren necessari "habilitar mesures complementàries que permetin afrontar de manera efectiva el finançament de la despesa corrent durant els pròxims mesos ".
 
Com es recordarà, la Comissió Executiva de la FEMP, en la reunió del 29 de juny, va demanar al Govern aixecar la limitació a l'endeutament a llarg termini per als Governs Locals en 2011. Durant els mesos de juliol i agost, nombroses entitats locals han aprovat, en els seus Plens ordinaris, una moció en el mateix sentit.
 
Convenis
 
L'Executiva ha aprovat a més el contingut de dos convenis de col.laboració, que signaran properament, amb la Campanya de Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament del Mil lenni i amb el Ministeri de Cultura, respectivament.
 
El primer establirà un marc estable de col laboració per la promoció dels Objectius del Mil lenni en els Governs Locals espanyols, amb iniciatives de sensibilització i mobilització ciutadana.
 
El segon servirà per coordinar les activitats dels Observatoris Culturals i Centres d'Estudis locals i provincials, a través d'estudis i treballs que reflecteixin la situació de la realitat cultural local i mitjançant l'avaluació de les polítiques culturals que realitzen els municipis.
 
Convivència Ciutadana
 
La Comissió Executiva també ha estat informada del conveni de col.laboració que la FEMP va signar el passat 8 de setembre amb l'Obra Social "la Caixa" per a la posada en marxa d'un nou projecte de foment de la convivència en municipis amb una alta diversitat cultural. Ambdues entitats realitzaran accions conjuntes de promoció i implementació d'aquesta iniciativa, en què també col el Ministeri de Treball i Immigració.
 
El projecte s'aplicarà en 17 territoris o barris de quinze municipis, amb la col.laboració de la FEMP i les entitats socials de cada un d'ells, amb l'objectiu de generar un model d'intervenció comunitària de referència en la gestió de la diversitat cultural.

Documents relacionats

Documents relacionats

Nota

(0.0Kb)

14/09/2010

> Anar a la videoteca