FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Guia sobre gestió de serveis municipals mitjançant societat mercantil pública


La gestió d'una societat mercantil municipal i l'estabilitat pressupostària no són processos individuals; estan molt lligats i requereixen una coordinació i comunicació eficaç entre els responsables de la Corporació i els administradors de la Societat. Del resultat d'aquest enteniment depèn en bona mesura el nivell d'endeutament i el compliment d'aquest objectiu d'estabilitat. Per facilitar aquesta tasca ha estat presentada avui a la FEMP una Guia, especialment adreçada a secretaris i interventors d'ajuntaments i directius d'empreses públiques.





La Guia és el resultat d'un procés d'anàlisi i reflexió realitzat durant els dos últims anys pel Grup de Treball sobre Finançament i Endeutament constituït per representants de l'Associació de Promotors Públics (AVS), la FEMP i el Consell de Secretaris, Interventors i Tresorers d'Administració Local (COSITAL).
L'objectiu és donar suport i servir de referència als agents que intervenen en la gestió de serveis i infraestructures mitjançant societats mercantils públiques, i ho fa aportant la informació bàsica necessària per a determinar els efectes que les diferents operacions realitzades per les esmentades societats repercuteixen en àrees fonamentals com l'endeutament, la capacitat de finançament i el compliment de la normativa sobre estabilitat pressupostària, tant en les pròpies entitats com en les seves administracions matrius.
En l'acte de presentació van intervenir el President d'AVS, Francesc Villanueva, Eulalio Ávila, President de COSITAL, i la secretària general de la FEMP, Isaura Leal.

Isaura Leal ha assenyalat que aquesta guia crea un marc que facilitarà que les societats mercantils ajudin a millorar la sostenibilitat de les finances públiques, a través d'un "doble objectiu": reduir la despesa i ser més eficients. Les administracions locals seran més eficients-va dir-si aconsegueixen ser més transparents, treballar amb més racionalització i seguir impulsant processos de modernització de totes les estructures dels sectors públics.


El President de COSITAL, Eulalio Ávila, va valorar la guia com un instrument de planificació econòmica i va afirmar que les societats mercantils municipals necessiten reinventar el seu paper perquè les empreses pública és necessària com a motor d'activitat econòmica i com a mitjà de prestació directa de serveis.
 
El president d'AVS, Francesc Villanueva, per la seva banda, va explicar que la idea d'elaborar aquesta guia part de la necessitat d'agrupar en un document els dubtes sobre gestió de serveis municipals que rebia la seva associació, que reuneix 165 empreses públiques d'habitatge i sòl a Espanya. També va expressar que el seu desig és que la guia es converteixi en el 'vademecum' de les empreses de serveis i dels secretaris i interventors d'ajuntaments.
 
Àmbit i abast
El document planteja, en primer terme, la necessitat millorar la visió cap a les societats mercantils, compatibilitzant el principi d'eficàcia amb el de legalitat i respectant la normativa especialment en aspectes com la contractació o la selecció del personal. De la mateixa manera, apunta com a "element crucial" la sensibilització de tots els agents implicats en el compliment de la normativa sobre estabilitat pressupostària i coneixement mutu i bàsic de les responsabilitats i competències de cada un.
Des d'un punt de vista funcional, la Guia està focalitzada en l'àmbit de l'endeutament, la capacitat de finançament i el compliment de la normativa sobre estabilitat pressupostària per part de les societats mercantils i altres entitats de titularitat pública en l'exercici de les funcions que els són encomanades. Però també aborda qüestions relatives a altres àrees com ara la jurídica o la fiscal.
 
De la mateixa manera, s'estructura de manera sistemàtica el procés que, en la pràctica, se segueix habitualment pel que fa a la selecció, disseny i posada en marxa d'una entitat per part de l'Administració per gestionar serveis, equipaments i infraestructures públiques. La majoria de les qüestions abordades en la Guia són plenament aplicables no només per a societats mercantils sinó també per a altres formes de gestió previstes en l'ordenament jurídic com ara les entitats públiques empresarials o els organismes autònoms.
 
Per exemple, un dels capítols estudia a fons totes les qüestions relacionades amb la normativa sobre estabilitat pressupostària. Per a això realitza un examen de la normativa, els procediments i la pròpia definició d'estabilitat pressupostària fent especial èmfasi en l'aplicació de la "regla del 50%". De la mateixa manera, un altre apartat el dedica íntegrament a l'anàlisi de la viabilitat econòmico-financera de les societats públiques, un element clau per assegurar l'eficàcia d'aquesta manera de gestió i, especialment, per a l'anàlisi i verificació del compliment de les obligacions sobre estabilitat pressupostària.