FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Polítiques locals en favor de la parentalitat positiva


La FEMP i el Ministeri de Sanitat i Política Social volen que els ajuntaments apliquin polítiques de suport a les famílies, basades en el principi de la parentalitat positiva. Per facilitar aquesta tasca han elaborat un document que reflexiona sobre les responsabilitats parentals en la societat actual, caracteritza les mesures que poden realitzar i proporciona orientació sobre els serveis i programes aplicables en l'àmbit local.





El document és resultat del conveni marc de col.laboració signat entre el Ministeri de Sanitat i Política Social i la FEMP i s'inscriu en l'actuació destinada a promoure les polítiques locals de suport a la família.
 
En la presentació del document han intervingut el director general de Política Social, de la Famílies i la Infància, Juan Carlos Mato, i la secretària general de la FEMP, Isaura Leal, acompanyats de la vicepresidenta de la Comissió de Benestar Social d'aquesta Federació, l'Alcaldessa d'Avilés, Pilar Varela.
 
El treball revisa la funció educativa i de socialització que exerceix la família i la posa en relació amb la seva potencialitat per generar capital social i per contribuir al desenvolupament social. A més, introdueix alguns resultats i conclusions d'estudis realitzats sobre les necessitats d'assessorament educatiu que perceben els propis pares i mares per a l'exercici del seu rol parental.
 
Reptes i recomanacions
 
El document afirma que la família gaudeix de bona salut com a institució social, però també que és necessari unir esforços perquè compti amb oportunitats de desenvolupament de la tasca que desenvolupa. El primer repte seria desenvolupar un enfocament proactiu en el treball amb famílies, el que requereix de millores de les xarxes de serveis, programes i recursos. En segon terme, garantir l'estabilitat dels tècnics que atenen aquests serveis i programes, proporcionant a més una bona formació multidisciplinar i propiciant el treball cooperatiu i en xarxa.
 
 
 
Finalment, proposa potenciar els sistemes de qualitat i de bones pràctiques en els serveis de suport a la família i fer-ho de forma planificada. Les polítiques familiars, segons els autors del treball, han d'estar connectades amb la investigació i amb les bones pràctiques professionals, potenciant el triple eix de recerca, innovació i desenvolupament.
 
Les polítiques locals de suport a la parentalitat positiva passarien, entre altres mesures, per la potenciació dels serveis de mediació familiar, els punts de trobada o els centres especialitzats que proporcionen assessorament o intervenció per a dones, menors i família. També amb serveis i centres de dia, d'oci i temps lliure, ludoteques, ciber-aules o serveis d'ajuda a domicili.
 
El document també recomana a més programes o activitats lligades a l'oci familiar compartit, les relacions intergeneracionals, la inclusió de membres familiars dependents, la promoció d'estils de vida saludables per a la família i, per descomptat, la conciliació de la vida familiar, laboral i personal .
 
Una resposta propera i integral
 
La Secretaria General de la FEMP, Isaura Leal, va subratllar que les mesures preses en l'àmbit local són particularment importants per a oferir una "resposta propera, integral i més ajustada" a les necessitats i característiques de les famílies. La representant de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies va afirmar que aquesta àrea d'actuació és d'un "creixent interès" per als responsables de les polítiques locals i per als tècnics dels serveis municipals que tenen com a destinataris els menors i la família.
 
De la mateixa manera, va posar de manifest que la gran varietat de formes familiars i la diversitat cultural que conviuen en la nostra societat, obliga a redefinir els rols de gènere dins de la família per conciliar millor la vida familiar, laboral i personal, aportant solucions als problemes derivats d'uns horaris laborals molt extensos dels pares, de la irrupció massiva de mitjans audiovisuals en l'escenari familiar, de les situacions de desprotecció del menor i de violència de gènere, o de presència a la família de membres discapacitats o dependents.
 
La Batlessa d'Avilés, Pilar Varela, es va referir a la parentalitat positiva com un concepte nou que obre un camp de treball molt ampli en el marc de les polítiques socials dels ajuntaments, unes polítiques la importància destacar a l'assenyalar que "de res serveix crear un territori amb progrés econòmic si no sostenim el medi ambient o no som capaços de donar suport polítiques públiques que assegurin la cohesió social, les polítiques que tenen a veure amb les famílies i amb nens, nenes i joves, estan al centre ".
 
Per la seva banda, Juan Carlos Mato va assenyalar als municipis com a lloc privilegiat per a l'aplicació de polítiques socials, i sobre el document presentat va destacar que "uneix pràctica i reflexió i afegeix coneixement científic" amb el propòsit d'oferir una línia de treball per donar major solidesa en un futur pròxim.
 

Documents relacionats

Documents relacionats

Nota

(0.0Kb)

21/09/2010

> Anar a la videoteca