Juan Ignacio Zoido afirma el compromís de la FEMP amb l'accessibilitat universal
La FEMP impulsarà en els municipis polítiques que afavoreixin l'eliminació de tot tipus de barreres i promourà la sensibilització i la implicació de polítics i tècnics per avançar en l'accessibilitat universal. Així s'ha expressat en President de la FEMP, Juan Ignacio Zoido, durant la presentació del primer informe sobre accessibilitat universal en els municipis d'Espanya 2011, elaborat per la Fundació ONCE.
Zoido intervenir juntament amb el vicepresident del Govern de Política Territorial, Manuel Chaves, i el president de l'ONCE i la seva Fundació, Miguel Carballeda.
La "accessibilitat universal" i el "disseny per a tots" han d'ocupar un paper protagonista en les polítiques públiques locals-segons ha assenyalat el president de la FEMP-, perquè les persones puguin gaudir d'una vida "independent i plena" en unes ciutats cada vegada més humanes i habitables, perquè "de vegades no ens adonem-va comentar-que dos centímetres de diferències per a alguns pot ser una barrera impossible de superar". Per això, "hem de mirar la ciutat des de la perspectiva de les persones que més ho necessiten".
Juan Ignacio Zoido va manifestar que gràcies a aquest treball es coneixerà la fotografia de les nostres ciutats en matèria d'accessibilitat, "el que ens ajudarà a fer un altre pas cap endavant" en les polítiques, programes i accions que promouen la igualtat d'oportunitats i afavoreixen la inclusió social de les persones que tenen més dificultats. "Els alcaldes sabem que l'accessibilitat és sinònim de salut, de seguretat i de benestar", va afirmar l'alcalde de Sevilla.
L'Observatori de l'Accessibilitat Universal en els Municipis Espanyols està impulsat per Fundació ONCE i compta amb la col.laboració de la FEMP, el CERMI i l'IMSERSO.
La crisi no és excusa
El vicepresident del Govern de Política Territorial va destacar que reconèixer els drets de les persones amb discapacitat "és justícia" i que la crisi "no pot ser una excusa" per retrocedir en les polítiques socials. De l'estudi ha recalcat que serveix perquè tots els responsables de les administracions públiques "prenguem consciència" de la necessitat d'impulsar mesures que garanteixin la igualtat per a tots.
"Som més dignes i més justos quan no es limiten els drets dels ciutadans", va insistir Manuel Chaves, que també va repassar els avenços en matèria de discapacitat. Segons va recordar, tot i les dificultats, l'atenció a les persones amb discapacitat ha seguit ocupant un lloc destacat en l'agenda del Govern. "Hem avançat però queda molt per fer", ha reconegut. "Queda tasca pendent perquè els entorns siguin cada vegada més accessibles, més humans i participatius", ha conclòs.
Per la seva banda, Miguel Carballeda es va referir al repte d'aconseguir una Europa sense barreres. Per a això, va advertir, hem de començar per dissenyar pobles i ciutats per a tothom. "Cal seguir treballant intensament per eliminar totes les barreres existents". En aquesta tasca, el president de l'ONCE i la seva Fundació va reiterar la necessitat de recuperar la col.laboració entre administracions públiques.
L'estudi
L'informe de la Fundació ONCE presenta els resultats d'un estudi realitzat en 70 municipis, en què s'ha avaluat el grau d'accessibilitat de les seves pàgines web, àrees urbanes, edificis i transports.
La principal conclusió és que hi ha múltiples i diverses ruptures en la cadena d'accessibilitat en els més de 254 quilòmetres de carrer avaluats. A això s'hi suma que, sovint, s'incompleix la normativa vigent d'accessibilitat tant en zones del casc antic, com rehabilitades o de recent construcció.
En la comparativa entre municipis no s'aprecien diferències significatives a grans trets segons la mida. En aquest sentit, el text assenyala que l'aplicació de la legislació vigent no està relacionada amb tenir més o menys recursos econòmics o amb la mida del municipi sinó amb la sensibilitat i voluntat dels polítics i tècnics que dissenyen i supervisen les actuacions a realitzar en l'entorn urbà.
Documents relacionats
(0.0Kb)