FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els governs locals intermedis, garants de la igualtat d'accés als serveis bàsics


Les Diputacions provincials, els cabildos i els consells insulars són la garantia de permanència de la població en molts petits municipis i un instrument fonamental per a la modernització d'aquestes administracions locals amb pocs recursos.


Així s'ha expressat la secretària general de la FEMP, Isaura Leal, en la seva intervenció durant la presentació del Llibre Verd dels Governs Locals Intermedis, organitzat per la Fundació Democràcia i Govern Local.

El Llibre Verd, presentat aquest matí en un acte públic a la Casa d'Amèrica a Madrid, conté una anàlisi, reflexions i recomanacions al voltant de les funcions, les competències i els serveis dels Governs Locals Intermedis (diputacions provincials, cabildos i Consells insulars , principalment) en el conjunt institucional espanyol. El document ha estat elaborat per la Fundació Democràcia i Govern Local i en el han treballat experts de diverses universitats espanyoles i de corporacions provincials i insulars.

Tal com ha assenyalat el President de la Fundació, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, es tracta d'una autocrítica serena sobre el treball que estan realitzant els governs locals intermedis a Espanya, sense perdre la referència dels d'altres països de la UE i, sobretot, de la tasca que poden i han d'exercir en el futur en un entramat institucional en què les competències dels governs locals quedin adequades a la realitat, definides amb claredat i amb un sistema de finançament suficient.

Antonio Fogué, com també el President de la Diputació de Valladolid, Ramiro Ruiz Medrano, va defensar l'autonomia de les Diputacions, reconeguda en el 137 de la constitució, l'eficiència en l'ús dels recursos públics i la seva capacitat per oferir ajuda i assessorament tècnic als petits ajuntaments en la millora dels serveis que aquests presten als ciutadans.

Fogué va concloure assegurant que no estaria de més plantejar-se un pacte institucional multinivell pota millorar i incrementar els mecanismes de cooperació entre tots els nivells de l'Administració (no només entre governs locals).

Garants del principi de subsidiarietat

La secretària general de la FEMP va afirmar que els governs locals intermedis garanteixen que s'apliqui el principi de subsidiarietat en cada territori i el principi d'igualtat en l'accés als serveis essencials; aporten recursos materials i de personal, ajuden a la generació i manteniment del ocupació i eviten la despoblació rural. En definitiva, va afegir, fan possible la millora de les condicions de vida de les persones, amb independència del seu lloc de residència, a través del suport als petits municipis i el treball en xarxa.

Isaura Leal va recordar en la seva intervenció que les diputacions provincials, cabildos i consells insulars han vingut exercint un rellevant comès en garantir l'adequat exercici de les competències municipals en cada província, mitjançant la cooperació, la concertació i el suport tècnic, i tenint en compte, també, la necessària transversalitat, transparència i participació.

Gràcies a que han ajudat a mantenir els serveis bàsics-va apuntar-s'ha pogut mantenir la presència de la gent gran en el seu territori d'origen, al mateix temps que han realitzat una intensa tasca de creació de noves oportunitats d'ocupació i habitatge per als més joves, contrarestant amb això el progressiu envelliment dels pobles.

La secretària general de la FEMP va posar alguns exemples de la tasca que duen a terme, com el manteniment de carreteres provincials, els serveis d'extinció d'incendis i salvament; l'extensió de les noves tecnologies, la dinamització turística de les províncies, la recollida de residus urbans, les polítiques d'igualtat, els serveis provincials de drogodependències, d'atenció a la gent gran, de malalts mentals, o l'impuls a les zones rurals de la Llei de Dependència.

Totes aquestes prestacions, i moltes més, les realitzen les diputacions i els cabildos i consells insulars, amb la perspectiva de creació d'ocupació i l'ús eficient dels recursos disponibles, mitjançant l'ús d'economies d'escala, va afirmar.

Com a exemples singulars de la feina que desenvolupen, Isaura Leal, també va comentar l'extensió de la xarxa de teleassistència, en col.laboració amb la FEMP i l'IMSERSO, i sobretot, el "inestimable suport" en el repte històric que va suposar l'aplicació del Pla E i posteriorment del FEESL. "Ningú no dubta que hagués estat materialment impossible l'èxit d'aquests plans, en temps rècord, sense l'assistència i cooperació jurídica i tècnica, fins i tot econòmica, de les Diputacions per a la preparació i gestió de les sol licituds i en molts casos dels projectes".

Finalment, la directora general de Cooperació Municipal, Plans Castellanos, va anunciar que el projecte de Llei del Govern Local establirà un major àmbit de competències als governs intermedis, garanties per a la prestació dels serveis públics a tots els ciutadans, en condicions d'igualtat de accés, mecanismes que els dotin de major presència pública i major control polític per part de l'oposició als governs provincials