FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els partits polítics advoquen pel consens per abordar les reformes sobre el règim local i el finançament


La necessitat de regular per Llei els sous dels alcaldes i regidors, una major transparència en la gestió municipal i, sobretot, la necessitat d'arribar a un pacte polític per a impulsar les reformes del règim local i del finançament, han estat els punts de coincidència més importants expressats pels representants dels partits polítics en el fòrum de debat de la FEMP que té lloc a El Escorial.



El debat, centrat en el Codi de Bon Govern Local de la FEMP, ha reunit els representants del PSOE, Pedro Sánchez, del Partit Popular, Juan Manuel Moreno Bonilla, de CiU, Joan Ramon Casals, i d'IU, Encarna Páez.
Tots ells han coincidit a afirmar que el Codi de Bon Govern Local, aprovat recentment per la FEMP, constitueix un bon punt de partida per avançar en el terreny de la transparència, la bona gestió i la participació, entre d'altres aspectes que podrien recollir-se en lleis futures.
Encarna Páez, Alcaldessa de Villanueva de Tapias, va dir que el principal problema dels municipis és el finançament, perquè no poden fixar-se competències sense finançament suficient, a més de apel.lar al principi d'autonomia local que recull la Constitució i que, al seu parer, ha estat vulnerat pel Reial Decret del Govern, que prohibeix als ajuntaments la capacitat d'accedir a crèdits a llarg termini en 2011.
La representant d'IU va parlar del descrèdit que pateixen els polítics, en especial els locals, i va proposar per contrarestar aquest efecte que les seves retribucions siguin regulades per una llei estatal, alhora que es produeixi una regulació del nombre de càrrecs de confiança.
La Batlessa va defensar la democràcia participativa en els municipis i la transparència en la gestió, perquè "no pot existir opacitat en els ajuntaments". Finalment, va fer un al.legat per la feminització de la política local.
Joan Ramon Casals, tinent alcalde de Molins de Rei i Secretari de Política Municipal de CiU, va considerar un aspecte bàsic la necessitat de gestionar amb eficiència i introduir l'ètica en el funcionament quotidià dels municipis. No tots els municipis tenen la mateixa capacitat d'aplicar l'eficiència en la gestió - va afegir-i per això, la FEMP ha d'ajudar en el desenvolupament normatiu perquè els més petits tinguin els recursos suficients.
Casals va exposar que caldria aprofundir en altres temes com la "proximitat", per apropar la política local a la gent, primar les llistes més votades o estudiar la possibilitat de presentar llistes obertes, per trams de municipis.
Sobre els sous de càrrecs electes locals, va proposar que es regulin per llei, amb els criteris que ja estableix el Codi de la FEMP, i que es racionalitzi el nombre de càrrecs de confiança en l'àmbit local.
Sobre la nova Llei de Govern Local, va assenyalar que ha de ser una "llei de bases" i que qui ha de desenvolupar en cada àmbit territorial són les comunitats autònomes, perquè són les que han de decidir quin model d'Administració Local volen tenir.
Juan Manuel Moreno Bonilla, Coordinador de Política Local del Partit Popular, va començar argumentat que no es pot criminalitzar als Alcaldes i regidors, perquè "representen el millor de la classe política espanyola". "Parlem de responsables polítics que en la seva majoria no tenen retribucions econòmiques i exerceixen la seva tasca amb l'únic objectiu de servir als seus veïns", va afirmar.
Bonilla va qualificar de "fonamental" el Codi de Bon Govern de la FEMP, "que hauria de ser exemple per a totes les administracions", i va advocar per simplificar la tramitació normativa i procedimental de l'Administració Local. "Hauria de ser obligatòria la Comissió de Vigilància de la Contractació i estar presidida per un regidor o regidora de l'oposició ".
El representant del PP va afegir que cal una actualització de la Llei de Bases de Règim Local, però també un nou finançament, perquè si no "estem abocats a la fallida".
Finalment, va fer una crida a l '"esforç" dels partits polítics per a propiciar el procés de descentralització des de les Comunitats Autònomes cap als municipis, per mitjà d'un pacte d'Estat que impulsi aquest procés, "perquè no conec cap Comunitat que per si sola ho hagi de fer ".
Pedro Sánchez, Portaveu Adjunt del PSOE a la Comissió Territorial del Congrés dels Diputats, va assenyalar que la clarificació de competències és important, però també una cultura cooperativa per part de les diferents administracions, de la qual els fons establerts pel Govern són una bona mostra.
Sánchez va defensar la disciplina fiscal dels Ajuntaments, en general, "que ja la voldrien per a si algunes comunitats autònomes", però en tot cas l'important és fer front a aquesta crisi que està produïda pel deute públic.
Sobre el model actual de finançament, va reconèixer que "no és el que nosaltres volem", tot i que "gràcies a aquest Govern s'han incrementat com mai les quantitats de diners que han anat a parar als ajuntaments".
Referint-se a la participació dels ajuntaments en els ingressos de les comunitats autònomes (PICAS), va afirmar que és "un dels principals reptes que hem d'afrontar els partits".
Finalment, va exposar la necessitat d'aprofundir en la democràcia participativa i representativa, tal com ve recollit en el Codi de la FEMP, i de millorar la tasca de fiscalització de l'oposició

06/07/2010

> Anar a la videoteca

06/07/2010

> Anar a la videoteca

06/07/2010

> Anar a la videoteca