FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els governs locals dissenyen el full de ruta del municipalisme europeu


Les conclusions de la Cimera de Barcelona han quedat plasmades en l'Agenda de Barcelona, un document polític que recull recomanacions i propostes i que constitueix una autèntica "full de ruta" per al municipalisme europeu en un futur pròxim. Aquest document pretén ser pres en consideració per la Unió Europea i pels seus estats membres, en el nou escenari que representa el Tractat de Lisboa.


L'Agenda qualifica les ciutats com a "principals motors de desenvolupament econòmic i de la innovació", i afegeix que són aquestes les que concentren els llocs de treball, les empreses, les institucions d'ensenyament superior i recerca, els serveis i les xarxes socials i culturals, necessaris per a la qualitat de vida i la cohesió social. "
 
En matèria d'Innovació política europea, el text subratlla que Europa necessita "reinventar" i en aquest procés, els actors locals estan cridats a jugar un paper insubstituïble: el de la legitimitat, eficàcia i visibilitat del funcionament comunitari, que estaran garantits si els Ens Locals actuen com a veritables socis-no com a simples intermediaris-.
 
Pel que fa al capítol de creixement i sostenibilitat, puntualitza que Europa ha d'avançar en economia del coneixement basat en el desenvolupament sostenible, invertir en accions vinculades al desafiament ecològic, i augmentar la competitivitat de la societat, en tots aquests esforços, la tasca municipal és igualment insubstituïble, i les ciutats són l'espai en el qual s'ha de concretar un model de creixement més respectuós amb les exigències mediambientals i la cohesió social.
 
Finalment, sobre governança i ciutadania activa, el text assenyala que la nova governança apunta a la coordinació entre agents polítics i socials, cooperació i horitzontalitat: en aquest marc, l'àmbit local ofereix a Europa "un camp experimental per provar nous coneixements cooperatius i formes innovadores d'articular lideratge ". L'Agenda aposta per les xarxes de cooperació, en la mesura que augmenten la capacitat dels Governs Locals.
 
El text finalitza amb una màxima a la que indica que "A l'Europa del Segle XXI, la del Tractat de Lisboa, els valors de democratització depenen molt de que els europeus siguem capaços de configurar una millor governança local que optimitzi la prestació de serveis, la planificació territorial i la participació ciutadana ".

Documents relacionats

Documents relacionats

Nota

(0.0Kb)

Nota

(0.0Kb)