FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Creat l'Observatori del Pluralisme Religiós


La normalització de la convivència basada en el respecte a la diversitat és un dels objectius que inspiren la creació de l'Observatori del Pluralisme Religiós i també dels Governs Locals, la missió és es compleixi en cadascun dels municipis d'Espanya. Així ho ha expressat la secretària general de la FEMP, Isaura Leal, en l'acte de presentació de l'Observatori, juntament amb el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, i el director de la Fundació Pluralisme i Convivència, José Manuel López.



L'Observatori del Pluralisme Religiós a Espanya, creat quan es compleixen 31 anys de l'entrada en vigor de la Llei de Llibertat Religiosa, ofereix als municipis una eina per a la gestió pública de la diversitat religiosa, alhora que orienta les Administracions Públiques en la implementació de models de gestió ajustats als principis constitucionals i al marc normatiu que regula l'exercici del dret de llibertat religiosa a Espanya.
 
Està integrat per representants del Govern i de la FEMP-el presideix el ministre de Justícia i la Vicepresidència l'ocupa el president d'aquesta Federació-, de les comunitats autònomes i per un membre del Comitè Científic que reuneix a personalitats de reconegut prestigi i responsables de grups de recerca en l'àmbit del pluralisme religiós.
 
El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va comentar que la posada en funcionament d'aquest òrgan constitueix "un abans i un després" respecte al tractament institucional de la pluralitat religiosa a Espanya. La iniciativa no busca "fomentar" el pluralisme religiós, sinó fer front al fet que en la societat espanyola conviuen ia persones de diferents religions com a conseqüència dels moviments migratoris, ha explicat.

També va destacar que la clau és facilitar als diferents gestors públics, en especial als alcaldes, informació útil sobre les diferents religions, ja que amb aquest coneixement es pot evitar que aquesta pluralitat sigui un "problema".
 
Normalitzar la convivència
 
La secretària general de la FEMP va assenyalar que el propòsit dels Governs Locals és normalitzar la convivència, des del respecte a la diversitat, i que per això l'Observatori és un bon instrument de gestió que permetrà als responsables locals disposar de mecanismes més eficaços per la millora en l'exercici de les competències relacionades amb la diversitat religiosa. Estem parlant-va explicar-de normalitzar la llibertat religiosa en l'educació, en la sanitat o en els mitjans de comunicació, de reconèixer la "oficialitat" a l'imaginari col.lectiu de la nostra societat.
 
Isaura Leal va recordar que la FEMP porta treballant diversos anys, en col.laboració amb el Ministeri de Justícia, en la transposició de la legislació sobre llibertat religiosa, i els drets que comporta, a la gestió municipal, i que el primer pas era "reconèixer a les comunitats religioses com a veritables agents de la vida social als municipis ". Lluny de ser conflictiva, la pluralitat religiosa pot ser un factor de cohesió i de veritable integració "si permetem la seva inserció en la dinàmica social i cultural de la ciutat", va afirmar.
 
També va advertir que "estem davant d'un camí de llarg recorregut" i que caldrà estar atents a l'observació d'indicadors d'avaluació permanents que permetin modificar les accions plantejades inicialment, si això és necessari. "Potser, tinguem d'esperar, fins i tot, a una tercera generació, per obtenir resultats més palpables", va reconèixer.
 
Isaura Leal va dedicar unes paraules d'agraïment a l'anterior ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, als diputats Eugenio Nasarre i Álvaro Cuesta, i Mercedes Rico-Godoy, pel seu treball pioner en aquest camp i impulsors de l'Observatori que després de cinc anys de treball és avui és una realitat.
 
Eina per als municipis
 
L'Observatori ofereix dades actualitzades a nivell municipal sobre els llocs de culte de les diferents confessions religioses amb implantació a l'Estat espanyol, sistematitza la normativa que té a veure amb l'exercici de la llibertat religiosa, elabora guies de suport i, a més, identifica i promogui bones pràctiques de gestió pública de la diversitat religiosa.
 
Tot això ho fa a través del seu web www.observatorioreligion.es que està dividida en tres grans apartats: eines per a la "gestió municipal", consells per a les institucions públiques en general, i recerca d'informació general sobre religions.

L'apartat més destacat és el referit a la "gestió municipal", ja que permet als alcaldes espanyols saber, per exemple, què confessions religioses hi ha al seu municipi i com contactar amb els seus representants. També s'ofereix als primers edils informació legal i d'un altre tipus sobre els enterraments de persones de les diferents religions o on emplaçar llocs de culte.