FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els Governs Locals busquen la implicació de les CCAA en la conservació de la biodiversitat


Les administracions autonòmiques han d'estar en el debat sobre biodiversitat i col.laborar amb els Governs Locals en les polítiques que apliquin els municipis per a preservar i incrementar la diversitat biològica en els diferents territoris. Així s'ha manifestat la presidenta de la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010, Maria Antònia Pérez, en l'acte de cloenda de les Jornades que es celebren al Reial Lloc de Sant Ildefons-la Granja, en el marc de la V Assemblea de aquesta Xarxa de la FEMP



Una posició que ha estat compartida per l'alcalde de Santander, Iñigo de la Serna, que en aquest mateix acte ha reivindicat el lideratge de la Xarxa, de la qual és vicepresident, alhora que ha assenyalat la necessitat de "portar" als representants autonòmics als fòrums de discussió que s'organitzen per debatre i planificar les polítiques sobre aquesta matèria.
 
La presidenta de la Xarxa i de la Diputació de Guadalajara va afirmar que la biodiversitat s'ha de portar al terreny de les decisions, és a dir al territori dels Governs Locals, actuant de forma transversal amb la resta de polítiques que s'apliquin. "S'ha de canalitzar a vincle entre natura i societat", va dir després, "i el millor vehicle són els governs locals".
 
Iñigo de la Serna, per la seva banda, va demanar que es presti més atenció als ajuntaments i que la resta d'administracions s'impliquin i siguin coresponsables amb la gestió d'aquells a l'hora de preservar la diversitat biològica. L'alcalde de Santander va recordar que la biodiversitat no és de les polítiques que més diners necessiten, però que això no vol dir que no siguin necessaris més recursos.
 
L'alcalde del Reial Lloc de Sant Ildefons-La Granja, José Luis Vázquez, amfitrió de les Jornades, va transmetre la necessitat i l'oportunitat que suposa la recerca d'aliances amb tots els agents que poden aportar alguna cosa en matèria de biodiversitat i, en concret, va assenyalar que cal comptar també amb el món empresarial i buscar la seva corresponsabilitat en les polítiques i actuacions que es duguin a terme per conservar els ecosistemes naturals.
 
Premis Bio + Vida
 
La Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010 va fer entrega dels premis als projectes guanyadors del I Concurs + Bio + Vida, convocat per reconèixer les iniciatives dutes a terme en centres educatius dels municipis adherits a aquesta Xarxa per fomentar la formació i conscienciació en la conservació de la biodiversitat.
 
Els projectes premiats han estat els apadrinats pels Ajuntaments de Camargo (Santander) i Jaén, en la primera categoria d'educació primària i primers cursos de secundària, de Lleó i Santander, en la segona categoria de centres 3r i 4t d'educació secundària obligatòria, batxillerats i cicles formatius de grau mitjà i superior, i la Diputació de Jaén i l'Ajuntament de Màlaga, a la tercera categoria de centres d'educació de persones adultes.