FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els Governs Locals integraran la biodiversitat en les polítiques municipals


Els Governs Locals preservaran la diversitat biològica i per a això es comprometen a incorporar aquest principi en les seves polítiques municipals i provincials, especialment en els instruments de planificació i usos del sòl. Així es resumeixen els dos primers punts del Manifest promogut des de la FEMP perquè sigui compartit per tots els alcaldes i presidents de Diputació del nostre país.


El Manifest ha estat llegit per la presidenta de la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat, la presidenta de la Diputació de Guadalajara, Maria Antònia Pérez, en el transcurs d'un acte celebrat a la FEMP amb motiu del Dia Internacional de la Biodiversitat, que ha estat presidit pel president d'aquesta Federació, Pedro Castro, i el Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu. 

També van participar l'alcalde de Santander i vicepresident de la Xarxa, Íñigo de la Serna, i la directora de la Fundació Biodiversitat, Ana Leiva. 
La declaració, subscrita per les 215 entitats locals membres de la Xarxa, pretén sensibilitzar a responsables locals de tot Espanya perquè se sumin a l'aplicació de les mesures proposades.Entre les recomanacions es proposa "protegir els ecosistemes, les espècies i els corredors ecològics", així com "augmentar el nombre d'espais verds i impulsar polítiques de compres verdes de productes i serveis". (S'adjunta el Manifest al final d'aquesta nota) 
  
L'acte en què s'ha donat a conèixer el Manifest ha estat organitzat per la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat de la FEMP, amb la col.laboració del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i s'inscriu en les actuacions que els Governs Locals espanyols desenvolupen amb motiu de l'Any Internacional de la Diversitat Biològica. 
  
El President de la FEMP, Pedro Castro, en la seva intervenció, va reafirmar el compromís d'aquesta Federació i de la Xarxa de cara al 2020, "convençuts que hem d'aprofitar totes les oportunitats per a preservar i protegir els nostres territoris", perquè, segons va dir , amb cada projecte a favor de la conservació i la recuperació d'hàbitats, de fauna i de flora, estem enriquint la nostra terra i potenciant un model de creixement econòmic sostenible. 
  
La presidenta de la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010, Maria Antònia Pérez, va afirmar que la biodiversitat és essencial per a l'existència de l'ésser humà i que la seva pèrdua no coneix límits administratius, pel que la seva conservació és tasca de tots. 
  
L'alcalde de Santander, Íñigo de la Serna, va assenyalar que parlar de biodiversitat en aquests moments és un missatge difícil de traslladar als ciutadans, però que per això "aquests actes com el d'avui són tan importants". De la Serna va animar a invertir en biodiversitat des dels ajuntaments, perquè són actuacions que en general no suposen un gran cost i, però, tenen grans resultats. 

Catàleg de Bones Pràctiques 
  
En l'acte celebrat a la FEMP s'ha presentat el "Catàleg de Bones Pràctiques de la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010". Aquest informe recull l'estat de 60 projectes, desenvolupats a tot Espanya, per recuperar i protegir fauna, flora i espais naturals així com per sensibilitzar en matèria mediambiental a la ciutadania. 
  
Entre aquests projectes figura la conservació, protecció i increment de les poblacions del camaleó (Màlaga), la reintroducció de la Tortuga Caretta (Fuerteventura) o la protecció de la llúdriga (Ajuntament de Ainsa-Sobrarbe-Aragó) 
  
El Catàleg recull també la conservació d'espècies amenaçades en entorns urbans com el xoriguer petit, l'òliba comuna o la cigonya blanca (Jaén) i també la conservació de parcs públics, botànics i forestals (Santander, Múrcia, Santa Coloma Gramenet-Barcelona, Latirana -Villablino). 
  
En l'acte s'han exposat també espècies de diferents plantes protegides i recuperades en el marc dels projectes de la Xarxa Els assistents han pogut gaudir d'exemplars de Jazmin Groc i Lavanda (Aranjuez-Madrid), Laurel (Burgos), Acebo (Covelo -Pontevedra) i Limoni, (Villacañas-Toledo). 
  
  
La Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat va ser creada el 2007 i ja compta amb 215 entitats locals adscrites, entre ajuntaments i diputacions provincials, amb una població total de més de 21 milions d'habitants. La Xarxa desenvolupa la seva activitat en coordinació amb el Ministeri de Medi Ambient i la Fundació Biodiversitat. 
   
Dades destacats sobre la Biodiversitat a Espanya 

A Espanya hi ha 10.000 espècies de plantes diferents. Representen el 80% 
les existents en tota la Unió Europea i el 60% de tot el continent. 

Espanya compta amb 1.500 endemismes únics al món. 

El nostre país compta amb la major riquesa biòtica d'Europa Occidental amb un total de més de 50.000 espècies animals, que representen més del 50% de les existents a la Unió Europea.

Documents relacionats

Documents relacionats

Nota

(0.0Kb)

21/05/2010

> Anar a la videoteca

21/05/2010

> Anar a la videoteca