FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Tres municipis premiats per les seves iniciatives per al desenvolupament sostenible del medi rural


La Aldea de Sant Nicolau (Gran Canària), Coca (Segòvia) i Somiedo (Astúries) han rebut el I Premi de Bones Pràctiques per al Desenvolupament Sostenible del Medi Rural. Els guardons han estat lliurats per la Ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, durant la primera jornada del Congrés de Petits Municipis, que se celebra a Toledo, organitzat per la FEMP.



El model de gestió de residus agrícoles, emprès per l'Ajuntament de l'Aldea de San Nicolás, la extracció de resines naturals com a font d'ocupació, promoguda per l'Ajuntament de Coca i el projecte "Ramaderia i totes amb escola", que porta endavant el Ajuntament de Somiedo des de 2007, han estat reconeguts entre 38 iniciatives municipals com les millors pràctiques en matèria de desenvolupament sostenible del medi rural en el marc del I Concurs sobre aquesta matèria, convocat des de la FEMP.
 
Ocupació i desenvolupament sostenible
 
Les tres pràctiques premiades tenen en comú l'afany dels seus promotors per la creació d'ocupació i l'assentament de la població, tot això d'un impuls del desenvolupament sostenible, encara que des de diferents perspectives en funció de les particularitats de cada municipi.
 
Així, a La Aldea de Sant Nicolau, una de les últimes reserves agrícola-paisatgístiques que queden a Gran Canària, que compta en el seu territori amb quatre espais naturals protegits-inclosos, de fet, a la Reserva Mundial de la Biosfera de l'oest de la illa-, la posada en marxa del seu model de gestió de residus agrícoles i mostra resultats visibles sobre el paisatge i promet, a curt i mig termini, un impacte favorable sobre l'ocupació a la zona.
 
La iniciativa que els ha valgut aquest reconeixement,-i també el del Comitè Hàbitat Espanyol que ha seleccionat la pràctica per a concórrer al Concurs de Bones Pràctiques de Nacions Unides-, ha vingut a resoldre el problema que plantejaven les restes agrícoles en aquest municipi: La Aldea de Sant Nicolau, el desenvolupament econòmic està basat en el cultiu intensiu del tomàquet per a l'exportació, hi va haver d'afrontar la crisi provocada pels residus d'aquesta activitat agrícola; davant la situació, el municipi va impulsar el seu nou model, una estratègia orientada a afavorir el desenvolupament socioeconòmic del territori mitjançant la reducció dels nivells d'atur i la millora de les condicions de salubritat i higiene a les explotacions i el seu entorn.
Intervencions integradores amb participació d'Administració i sector privat, creació de comissions tècniques i altres activitats han permès impulsar el nou model de gestió de residus i avançar cap als objectius proposats-entre d'altres, disminuir els nivells d'atur, recuperar la producció agrícola, combatre i prevenir les plagues o equipar amb infraestructures adequades-.
 
Extracció de resines com a font d'ocupació
 
Millorar l'eficiència en el procés d'extracció de resines ha permès a Coca crear més de 150 llocs de treball directes i indirectes i, amb això, contribuir a l'assentament de població. Així compleixen a dos dels objectius que aquest Ajuntament, en col.laboració amb la Comunitat de Vila i Terra de Coca, es va plantejar en experimentar amb noves tècniques de resinación.
 
La utilització de derivats de resines naturals en lloc de derivats del petroli és una aposta de la indústria europea per la reducció d'emissions de CO2, la resina és un producte natural i renovable que, en l'actualitat, cal la majoria de les importacions de països emergents; Coca compta amb la parcel més gran d'Europa, amb 18.000 pins resiners, un espai que tant l'Ajuntament com la Comunitat de Vila i Terra considerar òptim per experimentar amb noves línies de resinación, formar treballadors en el procés i donar difusió als resultats obtinguts.
 
Dignificar l'activitat ramadera
 
Els objectius de donar a conèixer des de l'escola la importància de l'activitat ramadera del municipi, dignificar com a professió i presentar-la com una opció econòmica de futur per als joves, van moure el 2007 a l'Ajuntament asturià de Somiedo, juntament amb el Govern del Principat d'Astúries i l'Associació de Criadors de bestiar boví Seleccioni de Raça Asturiana de les Valls-ASEAVA-a posar en marxa una curiosa activitat amb els més petits. Es tractava de permetre participar en un "Jurat de Concursos Ramaders" específic per a nens, en la línia del ja existent per als adults.
 
El procés comprèn tres sessions: la primera, introductòria, compta amb la participació dels tècnics de ASEAVA, que expliquen a les aules què ha de tenir una explotació ramadera per a ser rendible i respectuosa amb el medi ambient, i com ha de formar-se un ramader; la segona sessió, que adapta per als nens el procés de titulació vigent per a persones adultes, els ensenya en el mercat de bestiar com diferenciar els trets morfològics que diferencien el bestiar i valorar en funció d'ells, la tercera i última sessió, amb les proves ja superades, és la concessió del carnet i el diploma acreditatius, amb els quals els nens ja poden actuar com a jurats en els certàmens ramaders, amb la seva valoració, es concedirà un premi especial del "Jurat infantil". Actualment, una vintena d'escolars actuen com a jurat en el Certamen Nacional de Ramats de Asturiana de les Valls.