FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Presentada la Guia de Bones Pràctiques per promoure la conciliació en l'àmbit municipal


L'Institut de la Dona, juntament amb la FEMP i l'Associació Noruega d'Autoritats Locals i Regionals (KS), ha editat una Guia de Bones Pràctiques per promoure la conciliació de la vida personal, familiar i professional des de les entitats locals. El treball recull experiències ja desenvolupades i està concebut com a instrument d'orientació perquè els ajuntaments puguin desenvolupar polítiques actives en matèria de conciliació i igualtat.


 



El document ha estat presentat per la directora de l'Institut de la Dona, Laura Seara, juntament amb la Secretaria General de la FEMP, Isaura Leal, i la Primera Secretària de l'Ambaixada de Noruega, Solveig Verheyleweghen.
Dirigida específicament als ajuntaments, sorgeix en el marc del projecte transaccional "Equilibri", liderat per l'Institut de la Dona i desenvolupat per la FEMP i l'associació noruega KS, que té com a objectiu el desplegament a les administracions públiques d'estratègies d'actuació per promoure la conciliació i la igualtat entre homes i dones.
La Guia mostra un total de 62 experiències, les més il · lustratives de les 100 analitzades, i en la seva elaboració han participat 46 ajuntaments, dels quals 42 espanyols i 4 comtats noruecs.

En una segona fase del treball, 10 ajuntaments s'han compromès a realitzar un diagnòstic i elaborar plans específics de conciliació, que han de preveure accions i auditories tant de caràcter intern, en la seva pròpia organització, com cap a fora, perquè puguin ser efectives en altres àmbits de la vida social i econòmica del municipi.

Els deu ajuntaments que realitzaran aquesta experiència pilot són Barbate, Puente Genil, Jaén, Alcalá de Henares, Aranda de Duero, Vilagarcía de Arousa, Valls, Acoruña, Eivissa i Icod de los Vinos. La població total beneficiada per aquest projecte és de gairebé 800.000 habitants.
La directora de l'Institut de la Dona, Laura Seara, ha explicat que, tot i que en termes generals la conciliació no ha estat massa present fins ara en les polítiques municipals, sobretot per manca de recursos, "hi ha molt i molt bona feina realitzat "per part d'alguns ajuntaments, per això era necessari compendiar aquestes experiències en un document. La Guia-va afegir-ensenya la viabilitat de les polítiques locals que faciliten la conciliació.
La secretària general de la FEMP, per la seva banda, va destacar que es tracta d'un projecte pioner, que pot servir d'exemple per a altres països europeus, i va lloar la metodologia utilitzada en la Guia, que serveix tant per a un municipi petit com per a una gran ciutat.
Isaura Leal va demanar la implicació dels polítics i tècnics municipals en l'aplicació de mesures que facilitin la conciliació i va convidar a tots els Ajuntaments, Diputacions, Cabildos i Consells Insulars a sumar-se a la iniciativa impulsada per l'Institut de la Dona, la FEMP i Noruega , perquè, segons ha assenyalat, les polítiques d'igualtat i conciliació no només ens fan més feliços, tant a homes com a dones, sinó també més competitius, a més, va afegir, aquestes polítiques no han de comportar necessàriament un cost econòmic.
La secretària general de la FEMP també va apuntar que des d'aquesta Federació s'està animant als partits polítics a que incorporin les polítiques de conciliació en els seus programes, de cara a les eleccions municipals del proper mes de maig.