FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Els municipis de la perifèria reivindiquen la seva condició d'espais de convivència i agents de desenvolupament econòmic sostenible


Els municipis perifèrics consideren que han superat la seva categoria de "ciutats dormitori" dependents de les grans metròpolis i reivindiquen la seva condició de ciutats consolidades, amb nivells d'infraestructures i de serveis capaços de garantir una major qualitat de vida als seus habitants. Per això, estan disposats a reforçar les seves polítiques en el terreny de la sostenibilitat, la mobilitat, la igualtat, el dret a l'habitatge, la salut o la governabilitat democràtica.


Així ho ha manifestat l'Alcalde de Getafe i president de la FEMP, Pedro Castro, en la inauguració del II Fòrum d'Autoritats Locals de la Perifèria que ha donat començament en aquesta localitat madrilenya, en el marc de l'agenda de reunions de la presidència espanyola de la Unió Europea.
 
En la seva intervenció, Pedro Castro ha anunciat que d'aquest Fòrum sortirà un document de referència per al debat mundial sobre els valors i els drets de les metròpolis perifèriques, que remarcarà el seu caràcter de localitats solidàries, i d'agents imprescindibles per al desenvolupament social i econòmic sostenible.


Abundant en aquesta idea, va assenyalar que és en els moments de major dificultat quan els Ajuntaments adquireixen més protagonisme com a instruments per ajudar a sortir de la crisi: "com l'estel, que com més fort bufa el vent, més alt puja". També va posar a Getafe i el seu parc tecnològic com a exemple del que poden fer les ciutats per al desenvolupament econòmic i l'ocupació.
 
En l'acte d'inauguració han intervingut a més, la delegada del Govern a la Comunitat de Madrid, Amparo Valcarce, el rector de la Universitat Carlos III de Madrid, Daniel Peña, el secretari general del Consell Europeu de Municipis i Regions d'Europa, Fréderic Vallier , el vicepresident primer executiu de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Balmón, el alcalde de Nanterre (França), Patrick Jarry, i la directora de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Elena Madrazo.
 
La trobada de Getafe reuneix Alcaldes i representants locals de més de 20 països dels cinc continents, per debatre sobre temes tan diversos com el canvi climàtic, la igualtat d'oportunitats, la promoció dels serveis públics, els models participatius i sostenibles o les diferents formes de Governança.
 
Pedro Castro es va referir a la Governança Multinivell, "en la qual la proximitat del govern local es converteix en un valor afegit per garantir l'èxit i l'efectivitat de les polítiques públiques", i un nou escenari "en què les ciutats perifèriques ens convertim en espais privilegiats per a donar resposta a molts interrogants ".
 
L'alcalde amfitrió de la trobada va afirmar que l'objectiu és la construcció de metròpolis solidàries, que apostin per nous models econòmics basats en la sostenibilitat, i per això va apuntar alguns dels eixos principals d'actuació de les ciutats perifèriques, entre els quals es troben les polítiques actives d'inclusió social, el ressorgiment dels espais públics, la promoció de la cultura de la pau o l'ús eficient dels recursos per a construir societats multiculturals i més equitatives.
 
En el II Fòrum d'Autoritats Locals de la Perifèria que ha donat començament a Getafe es debatran temes com el desafiament climàtic, la importància de la igualtat d'oportunitats, l'empoderament de les dones, les iniciatives ciutadanes, la promoció dels serveis públics, els models participatius i sostenibles, la importància de l'educació als joves, la pau en la societat multicultural com a base de convivència o les formes de governança.


La trobada té lloc a la Universitat Carlos III de Madrid i és retransmès per Internet a través del web http://falp.getafe.es