FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

Brañosera es reivindica com a primer municipi d'Europa i del món


Brañosera (Palencia) s'ha reivindicat avui com a primer municipi d'Europa i, per tant, del món, durant l'acte de presentació a Madrid de la 'Setmana Cultural del Fur 2010', celebrat a la Casa de Palència a Madrid, amb presència de una representació de la FEMP.



Aquesta condició de municipi pioner ha estat defensada pel professor Luis Manuel Ruiz, fundador de l'Associació d'Amics del Romànic i expert en història, qui ha afirmat que la Carta Pobla que l'any 824 va concedir als pobladors de Brañosera la llibertat per administrar constitueix l'inici del que avui és l'estructura administrativa en el vell continent i la resta del planeta.
 
Durant la seva intervenció en l'acte, Ruiz ha recordat que la Carta Pobla de Brañosera "no només concedia la llibertat i la democràcia als pobladors, sinó que els instava a crear una organització", coneguda com Fur, que "s'assembla molt al que avui és un Ajuntament ". L'alcalde de la localitat palentina, Jesús Mediavilla, s'ha compromès a investigar aquesta possibilitat per intentar reconèixer al municipi en la història europea i mundial.
 
En l'acte de presentació de la Setmana Cultural del Fur 2010 van participar la secretària general de la FEMP, Isaura Leal, i la regidora President del Districte de Latina, Begoña Larraínzar, que va actuar en qualitat d'amfitriona.
 
La 'Setmana Cultural del Fur 2010' continuarà el proper divendres, 8 d'octubre, amb una jornada de història sobre 'El Fuero de Brañosera de 824 i la seva època', que pretén aprofundir en el context històric de la Carta Pobla i la seva coincidència amb l'origen del Camí de Santiago. Precisament, la ruta jacobea serà la protagonista de la present edició de l'Acte d'Exaltació, que tindrà lloc el dissabte 9 d'octubre, ja que els ajuntaments convidats aquest any a participar es troben al Camí de Santiago.