FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

La FEMP recomana flexibilitat en els requisits per a la instal.lació de terrasses a la via pública


La FEMP recomanarà als Ajuntaments que revisin les seves ordenances per permetre un major desenvolupament de l'activitat de terrasses de bars i restaurants a la via pública. En concret, aconsella que flexibilitzin els requisits per al seu establiment, pel que fa als períodes de temps, espais, modalitats d'ocupació i normes sobre el mobiliari i altres elements. La Comissió Executiva de la FEMP ha aprovat també, en la reunió celebrada a Vitòria, les esmenes a l'Avantprojecte de Reglament de la Llei d'Estrangeria.



La resolució sobre terrasses i vetlladors, aprovada amb el suport de tots els grups polítics, assenyala que també es tinguin en compte els tràmits administratius, procurant la seva simplificació i valorant la possibilitat d'incorporar els nous mecanismes de control que preveu la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici.
 
En el text de la proposta, la FEMP argumenta que la crisi econòmica i, sobretot, l'entrada en vigor de la "Llei Antitabac" ha centrat l'atenció en les terrasses com a alternativa per pal.liar la situació econòmica de les activitats hostaleres i que alguns ajuntaments ja han començat a prendre mesures per donar resposta a aquesta nova realitat, facilitant la tramitació administrativa i afavorint l'activitat econòmica en el seu municipi.
 
No obstant això, també adverteix que l'objectiu de les ordenances municipals ha de ser conciliar el desenvolupament d'una activitat econòmica amb el dret de tots els ciutadans al gaudi i trànsit dels usuaris de la via pública, així com el dret al lleure dels ciutadans amb el dret al descans dels veïns de l'entorn i al gaudi d'un medi ambient adequat.
 
Normativa hipotecària
 
La FEMP demanarà al Govern i als grups parlamentaris que analitzin les modificacions normatives oportunes perquè els processos legals d'execucions hipotecàries es puguin resoldre amb el lliurament de l'immoble i, d'aquesta manera, quedi saldat el deute en la seva integritat.
 
Amb aquesta iniciativa, adoptada en una resolució aprovada per unanimitat, l'Executiva mostra el suport de les entitats locals espanyoles a les persones i famílies que, per l'actual situació de crisi, s'enfronten a la pèrdua del seu habitatge després d'un procés d'execució hipotecària .
 
La FEMP considera que l'àmbit municipal s'ha d'implicar en la recerca de solucions a aquesta situació, perquè és l'Administració més propera als problemes diaris i immediats de la gent i la primera a la qual acudeixen els veïns en situacions de necessitat. Per això, demana que es modifiqui la legislació actual i fa referència a la sentència de l'Audiència Provincial de Navarra, de 17 de desembre, que va admetre el lliurament de claus d'un pis per saldar el deute.
 
Reglament estrangeria
 
La Comissió Executiva també ha donat el vistiplau a la proposta d'esmenes a l'Avantprojecte de Reglament de la Llei d'Estrangeria, el contingut va ser avançat el president de la FEMP en una recent reunió amb la secretària d'Estat d'Immigració i Emigració, Anna Terrón. El text de l'avantprojecte es troba en aquests moments en període d'informació pública i les aportacions i legacions presentades seran estudiades en el si de la Conferència Sectorial prevista per avui, 22 de febrer, al Ministeri de Treball.
 
Despeses locals en les polítiques d'ocupació
 
Els governs locals van destinar el 2009 un total de 572.500.000 d'euros, un 0,8% dels seus pressupostos, a polítiques actives d'ocupació, tot i que la despesa total municipal aquest any va ser un punt inferior al de l'any 2008 ja que les competències sobre ocupació no corresponen a l'Administració Local.
 
La implantació de Polítiques Actives d'Ocupació (PAE) s'ha estès i consolidat de manera significativa entre els governs locals amb més de 500 habitants, segons un informe elaborat per la FEMP, en col laboració amb el Ministeri de Treball i Immigració, per conèixer la participació local en les mesures orientades a un millor funcionament del mercat de treball.
 
Segons aquest informe, del qual ha tingut coneixement l'Executiva de la FEMP, el 83% dels municipis de més de 500 habitants compta amb serveis estabilitzats d'ocupació i un 90% va realitzar algun tipus de despesa destinada a aquestes polítiques.
 
Aquestes xifres representen, tal com subratlla l'estudi, "un esforç molt considerable, tenint en compte que es tracta d'un àmbit competencial qual correspon a altres administracions, és a dir, que es tracta d'una despesa no obligatòria per les corporacions locals" . De la mateixa manera, destaca que aquest esforç en encara més important en tant que a partir del 2008, la crisi de la construcció té un impacte negatiu creixent sobre les arques municipals.
 
L'estudi posa de manifest, a més, que entre 2008 i 2009 el conjunt d'Administracions Locals gestionar el 2009 uns recursos propers als 1.900 milions d'euros, sumades les aportacions d'altres administracions per a aquest fi, dels quals els ajuntaments van administrar un 84% , les Diputacions gairebé el 15% i els cabildos insulars prop del 2%.
 
Conveni amb l'Agència Tributària
 
D'altra banda, la FEMP i l'Agència Tributària signaran properament un conveni de col.laboració per a la recaptació de tributs locals. L'acord propiciarà, entre altres punts, que l'Agència assumeixi la gestió de recaptació executiva dels recursos de dret públic de naturalesa tributària l'import no sigui inferior a 60 euros, així com els recursos de dret públic no tributari superiors a 1.500 euros.
 
Amb la signatura d'aquest acord els ajuntaments podran enviar a l'Agència Tributària deutes en fase de constrenyiment sobre les quals s'haguessin realitzat actuacions tendents al cobrament, cosa que no passava amb anterioritat. Les entitats locals podran seguir utilitzant els seus serveis de recaptació i només, en haver esgotat els seus recursos o haguessin de realitzar actuacions fora del seu terme municipal, podran enviar el llistat de deutes a l'Agència Tributària per al cobrament. El conveni introdueix també la novetat de possibilitar que l'Agència Tributària es faci càrrec dels deutes de dret públic de naturalesa no tributària.
 
Altres convenis
 
La Comissió Executiva va donar el vistiplau al contingut d'altres convenis, com el que es signarà amb l'IDAE per a la promoció del vehicle elèctric en els municipis espanyols, amb la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals (CEAV), amb l'Institut de la Joventut per el desenvolupament d'actuacions en l'àmbit local, amb el Consell Superior d'Esports, i amb l'Associació Nacional de Voluntaris de Protecció Civil (ANAV).

Documents relacionats

Documents relacionats

Nota

(0.0Kb)