FEDERACION ESPAÑOLA DE MUNICIPIOS Y PROVINCIAS

La FEMP reclama al Senat la urgència d'un nou model de finançament local


L'alcalde de Villafranca de los Barros, Ramón Ropero, ha reclamat a la Comissió d'Entitats del Senat, on ha comparegut com a representant de la FEMP, que s'abordi de forma urgent la reforma del model de finançament local, així com la nova Llei de Govern Local, per a que les dues lleis puguin entrar en vigor el gener de 2011.


Ramón Ropero ha comparegut davant la Comissió d'Entitats Locals del Senat com a representant de la FEMP en la Comissió Bilateral que negocia amb el Govern la reforma del finançament local.
 
En la seva intervenció, ha tornat a posar sobre la taula una de les principals reivindicacions dels municipis de cara a la negociació del nou sistema de finançament, apuntant de garantir Picas (participació en els ingressos tributaris de les comunitats autònomes) serà una condició essencial perquè el nou sistema sigui just, equitatiu i eficaç. Per això, ha assegurat, no hauria de tancar un acord sense incorporar la seva regulació
 
Les piques estan establertes en la Constitució i el seu "no desenvolupament" podria constituir un greu incompliment de les previsions constitucionals, segons el representant de la FEMP, que a més, va assenyalar que els fons que provinguin per aquest concepte han de ser completament incondicionats.
 
Va recordar que els ajuntaments presten molts serveis que són competència autonòmica i que, a més hi ha nombrosos programes i projectes d'execució de polítiques sectorials, promoguts principalment per les comunitats autònomes, que un cop executats amb la col.laboració dels Ajuntaments, generen una necessitat en la ciutadania "que ens obliga a pagar sols la continuïtat d'aquestes polítiques".
 
"No són pocs els projectes i programes que proposen les comunitats autònomes i que després abandonen", va afirmar l'alcalde extremeny. Una situació que provoca "una pèrdua evident d'autonomia de despesa i de decisió"
 
Ramón Ropero va explicar als senadors els punts essencials de la posició de la FEMP en la negociació amb el Govern que, a més de les piques, inclouen la necessitat de corregir la "insuficient participació" en els ingressos generals de l'Estat (PIE), d'acord amb els principis de suficiència, eficiència i equitat. Sobre aquest punt, va afirmar que l'Estat ha de posar sobre la taula recursos addicionals per als Ajuntaments, "el mateix que ha fet amb les Comunitats Autònomes".
 
La FEMP també reclama un sistema fiscal propi que inclogui, entre altres coses, una revisió dels recursos tributaris, millorant la gestió tributària i recaptadora dels mateixos, però sense incrementar la pressió fiscal sobre els ciutadans. Actualment, més del 51% dels ingressos de les entitats locals procedeixen de la fiscalitat. "Creiem que aquest percentatge és suficient i, per tant, proposem mantenir el ventall dels fets imposables", va dir.
 
Al mateix temps, va reclamar que el nou model tingui un sostre i un terra per evitar fluctuacions excessives, tant per dalt com per baix, com passa amb l'actual sistema.
 
Ramón Ropero va insistir també en una altra de les reivindicacions principals dels Governs Locals: la seva presència amb veu i vot, a través de la FEMP, en el Consell de Política Fiscal i Financera. Segons el seu parer, no és de rebut que una de les tres parts de l'Estat quedi fora del fòrum en el qual es decideixen qüestions de tanta importància. "Senyories. Refórmese el que s'hagi de reformar, però no podem seguir així ".
 
Finalment, va reafirmar el ple compromís dels Ajuntaments, les Diputacions i els cabildos i Consells Insulars en la lluita contra la crisi - "ho hem vingut fent sempre, i ho farem ara amb l'Acord Marc sobre sostenibilitat de les finances públiques per al període 2010-2012 "- però també va assenyalar que només amb la voluntat no n'hi ha prou," és necessari arribar a un acord com més aviat sobre el nou model de finançament local ", perquè un finançament local justa i suficient" serà bo per a l'Estat i va a ser bo per als ciutadans ".